Terapija radiotalasima

RADIOTALASNI LIFTING

Antiejdžing metoda, jedna od najnovijih u svetu i jedina koja sme da se primeni za regiju oko očiju, sada je prisutna i kod nas. U našoj poliklinici je obavljaju obučeni lekari primenom radiotalasa visoke frekvencije od 2 MHz. RTL tretman podrazumeva ekscesivnu stimulaciju sinteze kolagena i elastina tretirane zone radiotalasnim snopom. Tačnije, radi se o udruženoj mehaničko toplotnoj stimulaciji.

RTL tretman je apsolutno bezopasan, bezbolan i ne zahteva ni jednu formu anestezije.

Tokom tretmana oseća se samo toplota i umereni pritisak, što kao celina daje utisak grublje masaže lica. Nakon tretmana prisutno je samo blago crvenilo koje se povlači vrlo brzo. Tretman se radi tokom cele godine.

Protokol rada:

  • Do 40 godina starosti dva do tri tretmana u razmaku od po tri nedelje.
  • Između 40 i 50 godina starosti rade se tri do četiri tretmana na dve nedelje.
  • Preko 50 godina rade se četiri tretmana na dve nedelje.

Nakon početne serije, tretmane ponavljamo na 4-6 meseci u zavisnosti od stanja tretirane regije.

Zbog dozvoljenog pristupa regiji oko očiju RTL se za ovu zonu i najviše preporučuje. Tretmanom se postiže resorpcija 30-40% masnih jastučića ispod donjeg kapka, dublje bore smejalice se smanjuju, a pliće nestaju. Podiže se spoljna trećina obrva, a kvalitet kože osetljive zone oko oka drastično popravlja. RTL ne umanjuje samo postojeće bore već sprečava i nastanak novih bora, koža dobija svoj sjaj, a sve skupa daje efekat liftinga tretirane zone.


Electro-Optical Synergy (ELOS™) Technology

E Style Elos tehnologija - sinergija intenzivne pulsne svetlosti i bipolarnih radiotalasa

Na početku treba naglasiti da su tretmani za kožu koje nudi E Style uređaj prijatni, brzi i efikasni a potpuno neinvazivni.

E style aparat i aplikatori koji se koriste bazirani su na upotrebi ELOS tehnologije, odnosno elektro-optičke sinergije. Kombinujući radiotalasnu energiju sa intenzivnom pulsnom svetlošću (IPL) na tretiranom području postiže se maksimalan željeni efekat. Da bi tretman bio što prijatniji za pacijenta, aplikatori poseduju sistem hlađenja koji ohladi tretiranu kožu neposredno pre delovanja IPL.

U zavisnosti od toga koji aplikator koristimo, pomoću E-Style aparata možemo tretirati vaskularne i pigmentne lezije kao što su crvenilo kože, prošireni kapilari, melazme i solarne ili staračke fleke. Ove promene se najčešće viđaju na fotoeksponiranim delovima kože kao što su lice, vrat, dekolte i dorzuzmi šaka a kao posledica hroničnog izlaganja suncu. S obzirom da je takva koža obično neravnomerno prošarana, neujednačenog tena i dehidrirana, nakon tretmana SR aplikatorom koža gubi crvenilo i pigmentacije, postaje hidrirana, ujednačenog tena i podmlađena. Ovim aplikatorom, zahvaljujući kombinaciji IPL i radiotalasa možemo postići podmlađivanje kože kao i napredno odnosno intenzivno podmlađivanje. Nekada je potrebno uraditi nekoliko tretmana u razmacima od 3-4 nedelje.

Postoji poseban apliklator (ST) koji se koristi kada je potrebno postići zatezanje kože jer delovanjem bipolarnih radiotalasa i pulsne svetlosti talasne dužine 700-2000nm stimuliše se sinteza kolagena a jačaju se postojeća vlakna kolagena što dovodi do zatezanja kože.

E Style aparat ima široke terapijske mogućnosti zahvaljujući različitim aplikatorima koji se menjaju zavisno od indikacija. Tako pomoću DS aplikatora možemo tretirati neželjene dlačice i nakon nekoliko tretmana postići efekat trajne epilacije. Treba napomenuti da se epilacija može raditi na svim tipovima kože pa i na koži tamnijeg tena.

Za lečenje akni i smanjnje aktivnosti lojnih žlezda koristi se AC aplikator koji takođe kombinuje fotodinamičku terapiju sa radiotalasima i tako postiže maksimalno efikasan tretman.


Radiohirurgija

Radiohirurgija je atraumatska metoda sečenja i koagulacije mekih tkiva bez postoperativnih bolova i oštećenja tkiva. U radu se koristi radiohirurški uređaj kao izvor snažne radiotalasne energije a čija se jačina podešava u zavisnosti od promene koja se tretira kao i od lokalizacije rada. Radiotalasi se prenose iz uređaja na tkivo preko tankih žica tkz. hiruških elektroda i pri tome se razvija toplota koja razara i isparava ćelije na svom putu. Ovaj proces dovodi do razdvajanja tkiva kao da je presečeno skalperom. Rezultat sečenja se postiže bez pritiska ili oštećenja ćelija u tkivu odnosno dolazi do brzog oparavka tkiva bez fibroznih ožiljaka. Metoda je vrlo komforna, brza i bez neželjenih postoperativnih posledica kao što su oticanje tkiva, infekcije ili krvarenje.

Od nedavno se u dermatologiji koriste i radiotalasni aparati visoke izlazne snage za podmlađivanje i zatezanje kože lica i vrata.

Ova hirurška metoda radiotalasima je ideana za tretiranje kožnih promena tipa fibroma, keratoza, bradavica, milija kao i svih mladeža za koje lekar proceni da se mogu ukloniti radiotalasima.