Platelet-rich plasma (PRP)

PLAZMA OBOGAĆENA TROMBOCITIMA

Regenerativna medicina - nova rešenja protiv starenja kože i koštano-zglobnog sistema

Šta je plazma obogaćena trombocitima ili PRP ?

Trombociti su ključni činioci u mehanizmima obnavljanja čvrstog i mekog tkiva. Oni obezbedjuju faktore rasta uključene u obnovu oštećenog tkiva kao i njegovu novu vaskularizaciju.

PRP je fiziološki proizvod dobijen iz pacijentove sopstvene krvi, stoga je i bez rizika za dobijanje prenosivih bolesti.

Tretman PRP-om zapravo predstavlja potenciranje prirodnih puteva regeneracije kože, koja se ogleda u stimulaciji produkcije novog kolagena i različitih komponenti ekstracelularnog matriksa (kolagen, elastin). Podstiče deobu ćelija i angiogenezu.

Proces uzimanja plazme obogaćene trombocitima

Terapija plazmom obogaćenom trombocitima se primenjuje se kod:

- dubokih bora

- finih bora

- tamnih podočnjaka

- ožiljaka od akni

- alopecije (opadanje kose)

- u kombinaciji sa lasero terapijom

PRP se aplikuje kao:

- injekciona metoda (kod dubokih bora i ožiljaka)

- mezoterapijska procedura (kod finih bora i alopecije)

- u vidu maske (za hidrataciju i regeneraciju kože)

FRAKCIONISANI LASER + PRP KAO NAJNOVIJA PROCEDURA U PODMLAĐIVANJU KOŽE

predstavlja kombinaciju frakcionisanog laserskog tretmana i PRP preparata, čime se postiže znatno pojačan efekat laserskog podmlađivanja kože.

Frakcionisani laser pravi mikro lezije na koži i na taj način omogućava da faktori rasta iz plazme prodir dublje u kožu i tako dodatno podstaknu njeno obnavljanje. Rezultat je značajno poboljšan tonus i elastičnost kože.

Dvostruka stimulacija sinteze kolagena putem lasera i PRPa daje znatno bolji rezultat jer ojačava strukturu kože, poboljšava kvalitet a eventualno postojeće fleke, bore i ožiljke znatno smanjuje, pa teksturu kože čini lepšom i kvalitetnijom.

Ovom kombinovanom metodom tretiraju se i ožiljci od akni da bi postigli jači efekat regeneracije i bolji oporavak posle tretmana laserom.

Tretmani se rade u razmacima od 6 nedelja minimum tri tretmana. Kako bi se održavao postignuti efekat predlaže se njegovo ponavljanje 1-2 puta godišnje.

Proces uzimanja plazme obogaćene trombocitima

U dermatologiji i estetskoj medicini za lifting i regeneraciju kože lica, vrata i dekoltea.

Nastanak prvih bora se dešava zbog usporenog obnavljanja ćelija i površinskog isušivanja kože a ova metoda upravo deluje na to, da se ovaj proces značajno uspori i stimuliše kompletnu regeneraciju i sintezu novog kolagena.

PRP injekciono davanje ne puni bore već stimuliše fibroblaste iz kože da stvaraju novi kolagen kao i sve komponente ekstraćelijskog matriksa (elastin, fibronektin, glikoproteine) a sve to rezultuje izrazitom regeneracijom kože.

Tretmaan se radi jednom mesečno. Poželjno je uraditi tri tretmana i kontrolu nakon 6-12 meseci kada bi se uradio novi tretman radi održavanja postignutog efekta.

PRIMENA PRP METODE KOD PROBLEMA OPADANJA KOSE

Uspešno se koristi kod problema opadanja kose kada deluje na stimulaciju i obnavljanje folikula dlake. Pozitivne efekte ovom terapijom postižemo i kod muškog i ženskog pola. Broj tretmana je individualan po preporuci lekara.