Uklanjanje ožiljaka

OŽILJCI

Ožiljak

je promena koja je nastala kao pokušaj organizma da sanira nastalo oštećenje na koži, odnosno da oštećenu kožu zameni manje vrednim vezivnim tkivom. Ožiljak je građen od snopa čvrstih kolagenih vlakana uz gubitak elastičnih vlakana, a oštećene su i dlake kao i lojne i znojne žlezde.

Kakav će se ožiljak stvoriti zavisi od vrste oštećenja kao i od reaktivne sposobnosti kože. Najčešće povrede koje dovode do pojave ožiljka su: operativne rane, mehaničke traume, vakcinacije, opekotine, kao i zapaljenske bolesti kože kao što su vulgarne akne.

U zavisnosti od izgleda ožiljci mogu biti:

  • ATROFIČNI - kada se na mestu oštećenja kože vidi lako ugnuto beličašto ili pigmentno polje i najčešće su komplikacija nelečenih ili neadekvatno lečenih vulgarnih akni.
  • HIPERTROFIČNI - ovi ožiljci su iznad ravni kože, obično crvene do ljubičaste boje, ravnih ivica i čvrsti na dodir. Nastaju jedan mesec nakon povrede a njihovo povlačenje u smislu smanjivanja ka normali počinje nakon 3 do 4 meseca.
  • KELOIDI - javljaju se 3 do 4 meseca nakon povrede u vidu crvenog i čvrštog čvorića koji svrbi ili je jako bolan. Čvorić se vremenom postepeno povećava a ivice su mu nepravilne i šire se van granica prethodne povrede. Keloidni ožiljci mogu da traju godinama i vremenom postaju izrazito tvrdi, tamne boje i vrlo otporni na terapiju. Keloidi mogu nastati i bez prethodne traume odnosno spontano ili na mestu neke poštojeće upale kože.

Terapija ožiljaka od akni i drugih zapaljenja kože, posle operacija, povreda i opekotina

  • V beam Pulse Dye laser koristi se kod svežih ožiljaka od akni, keloida i svežih strija a snažno podstiče regeneraciju i elimiše crvenilo.
  • Er:YAG laser koristi se kod atrofičnih, starih ožiljaka nastalih kao posledica akni i deluje tako što na mestima atrofične kože stimuliše stvaranje novih vlakana koja popunjavaju poštojeće defekte.
  • RADIOTALASI se koriste kod atrofičnih ožiljaka sa naglašenim, izdignutim ivicama pri čemu se oni efikasno stanjuju i samim tim ožiljci postaju manje vidljivi.
  • DIODNI LASER - stimuliše stvaranje novih kolagenih i elastičnih vlakana, koja ravnomerno popunjavaju defekte kože.
  • LOKALNA terapija dolazi u obzir kod svih vrsta ožiljaka a sprovodi se u vidu krema ili gelova koji u prvom redu omekšavaju kožu ali je i ishranjuju, odnosno sprečavaju otvrdnuće ožiljaka.
  • INTRALEZIONA terapija - injekciono ubacivanje lekovitih supstanci u ožiljak se sprovodi kod Keloida kada se u sam ožiljak jednom mesečno ubacuju kortikosteroidi koji zaustavljaju njegov dalji rast i kod popunjavanja filerima atrofičnih - udubljenih ožiljaka.