Mladeži

MLADEŽI I NJIHOVO UKLANJANJE

Koji su to rizični mladeži, odnosno mladeži na koje treba obratiti posebnu pažnju?

U grupu rizičnih mladeža spadaju kongenitalni (urođeni) pigmentni i pilozni mladeži većeg promera a koji postoje od samog rođenja, zatim svi takozvani displastični mladeži - oni koji su većeg promera od 0,5cm, neravnih i češto nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne i nejednake boje.

Dermoskopija

je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja služi za pregled svih mladeža kao i svih drugih nejasnih promena na koži. Pregled se vrši specijalnim aparatom dermoskopom, koji lekarima omogućava znatno precizniji i dublji pregled mladeža nego što je to moguće samo "golim okom". Dermoskopski se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža a koje se dešavaju duboko u koži. Aparat registruje i najmanje promene boje, strukture dubokih slojeva mladeža, kao i najranije promene krvnih sudova a što je od presudnog značaja za rano prepoznavanje malignog melanoma kože ali i drugih zloćudnih karcinoma kože. Ovako rano prepoznavanje malignih promena daje šansu pacijentu i za potpuno izlečenje.

Mladeži koji se obavezno pregledaju dermoskopski su tzv. atipični mladeži odnosno oni koji su promera većeg od 0,5cm, neravnih i češto nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne ili nejednake boje. Dermoskopiji posebno podležu mladeži koji pokazuju neke od rizičnih znakova kao što su: nagao i brz rast, promena boje i oblika, svrab, bol, spontano krvarenje i pojava crvenog prstena oko samog mladeža.

Dermoskopiju je poželjno uraditi i kod onih promena koje nam klinički izgledaju "dobroćudno" jer uvid u dublje strukture kože omogućava i najranije prepoznavanje maligne izmene kada su one praktično i izlečive.


Koje mladeže je po savetu lekara potrebno ukloniti?

Savetuje se uklanjanje mladeža izloženih iritaciji, povredama, mladeža koji se menjaju kao i kongenitalnih (urođenih) mladeža veličine iznad 1,5cm. Mladeži se takođe mogu ukloniti i iz estetskih razloga.


Koje se intervencije koriste za uklanjanje mladeža?

U zavisnosti od indikacija i preporuke samog lekara koriste se dve metode: radiolaser kojim se u potpunosti uklanja mladež bezbolno, bezkrvno i bez nakanadnog šava, kao i hirurška metoda kojom se vrši eliptična ekscizija sa minimalnim rezom. Svaki uklonjeni mladež se obavezno šalje na patohištološki pregled.


Da li je bezbedno uklanjati mladeže?

Apsolutno. U narodu još uvek poštoji ukorenjeno mišljenje da se mladeži ni u kom slučaju ne smeju dirati što naravno nije tačno. Sve sumnjive mladeže treba ukloniti na vreme kako bi se sprečila transformacija u "lošiju" varijantu. Kada nema mladeža nema ni straha da se nešto loše može i desiti.

Lečenje – metoda izbora za lečenje rozacee je pulsed dye V beam laser. Ako je problem crvenila blaže izražen i ako su prisutne i hiperpigmentacije primenjujemo tretmane E style SR - intenzivnom pulsnom svetlošću. Tretmani se izvode jednom mesečno nekoliko puta u zavisnosti od stepena oboljenja.

Da li je potrebno štititi mladeže od sunca i na koji način?

Sve mladeže a naročito one u ravni kože neophodno je štititi od sunca s obzirom da je poznato da su UV zraci najvažniji faktor koji može dobroćudni mladež transformisati u zloćudnu promenu. Pored mladeža i druge rizične promene na koži poput ožiljaka, keratoza i fleka treba takođe štititi od sunca tako što najpre treba izbegavati izlaganje sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova i treba tokom sunčanja koristiti zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom 30 i većim.