Keratoze i fibromi

KERATOZE I FIBROMI

Keratoze

U praksi se najčešće sreću seboroične keratoze koje se obično javljaju kod starijih osoba. Javljaju se na seboroičnim predelima lica, grudi i leđa ali i na koži abdomena i velikih pregiba. Obično su veličine od 0,5-3cm u prečniku, ovalnog oblika i jasno su ograničene u odnosu na okolnu kožu , žućkaste do mrke boje, površina im je najčešće hrapava i prekrivena masnom skvamom koja se lako skida. Nove promene se neprekidno javljaju pa ih može biti i više desetina ili čak i do stotine. Ove keratoze su u popunosti dobroćudne promene i lako se uklanjaju Radiolaserskom ekscizijom .


Dermatofibromi

ili tvrdi fibromi su takođe dobroćudne izrasline na koži koje se mogu javiti bilo gde na površini tela, ali najčešće nastaju na koži gornjih i donjih ekstremiteta. U vidu su okruglih čvorića, veličine od nekoliko milimetara do 1cm i vremenom imaju tendenciju rasta. Površina im je glatka obično boje okolne kože, ali može biti i žućkasta ili braon boje.


Fibroma mollae (molluscum pendulum)

su dobroćudni izraštaji i javljaju se kao pojedinačne ili multiple papilomatozne promene na koži vrata, očnih kapaka, pazuha i u perigenitalnoj regiji. Javljaju se u vidu mekih tvorevina glatke površine, veličine od 1mm do 0,5cm u prečniku, boje normalne kože ili pigmentovane. Najefikasnija terapija je njihovo odstranjivanje putem radiotalasne ekscezije.