Kapilari,rosacea i angiomi

KAPILARI, ROSACEA I ANGIOMI

Prošireni kapilari

predstavljaju trajni gubitak tonusa najsitnijih krvnih sudova - kapilara koji u tom slučaju postaju vidljivi golim okom. Oni su locirani najčešće na licu i donjim ekstremitetima (nogama).

Terapija proširenih kapilara laserom: zahvaljujući određenoj talasnoj dužini lasera koja prepoznaje crvenu boju, laserski snop prolazi kroz epiderm i biva apsorbovan od strane hemoglobina u krvnim sudovima derma. Apsorbovana laserska energija pretvara se u toplotnu i na taj način prouzrokuje koagulaciju krvnog suda.

U zavisnosti od prebojenosti kapilara (crveni, ljubičasti, plavi) i njihovog promera kao i dubine na kojoj se nalaze opredeljujemo se za jedan od sledećih lasera: pulsed dye V –beam , Nd Yag laser ili diodni Medio Star laser .

Za kapilare na bradi i nosu uspešno se pokazala terapija FRAXEL laserom.Rosacea

kao hronična inflamatorna bolest lica, javlja se češće kod žena a karakteriše je difuzno trajno crvenilo sa proširenim kapilarima.

Lečenje – metoda izbora za lečenje rozacee je pulsed dye V beam laser. Ako je problem crvenila blaže izražen i ako su prisutne i hiperpigmentacije primenjujemo tretmane E style SR - intenzivnom pulsnom svetlošću. Tretmani se izvode jednom mesečno nekoliko puta u zavisnosti od stepena oboljenja.


Poikilodermija

predstavlja prošaranost kože najčešće na bočnim stranama vrata, koja se viđa posle hroničnog izlaganja suncu. Karakteriše se crvenilom, proširenim kapilarima i hiper i hipopigmentacijama. Terapija se sprovodi V beam laserom ili se kombinuje sa E style SR intezivnom pulsnom svetlošću.Angiomi

su pojedinačni tačkasti izraštaji crvene boje, koji na telu mogu biti prisutni u većem broju i najčešće predstavljaju samo estetsku smetnju. Ove promene se efikasno uklanjaju u jednom tretmanu NdYag laserom ili Radiotalasnom ekscizijom.


Hemangiomi

koji se javljaju po rođenju koje karakteriše crvena prebojenost, znatno su većeg promera i zahvataju veći deo lica, vrata ili tela.Terapija je pulse dye V beam laser.