Bore

BORE

Nastanak bora

Starenje kože je sastavni deo fiziološkog starenja organizma u celini. Bore su najvidljiviji oblik promena na koži, odnosno simptom starenja kože koji najpre primećujemo. Nastanak prvih bora se dešava zbog usporenijeg obnavljanja ćelija i površinskog isušivanja kože. Naime, koža gubi vlagu i sve se više isušuje.

Posebno treba napomenuti da veliku ulogu u dinamici nastajanja bora i starenju kože imaju spoljašnji uticaji kao što su dugotrajni izlaganje prirodnim uticajima (suncu, vetru, hladnoći...), pušenje, aerozagađenje, konzumiranje alkohola, dugotrajna upotreba lekova idr.

Takva koža, koja je pored prirodnog starenja izložena i štetnom dejstvu spoljašnjih faktora, ima grub i suv izgled sa naglašenim krvnim sudovima, pigmentacijama i dubokim borama.


Najuspešnije metode u otklanjanju bora u Poliklinici Nada Diva

Radiotalasni lifting

Jedna od novijih anti-aging metoda u svetu sada je prisutna i kod nas. RTL (radiotalasni lifting) tretman podrazumeva stimulaciju sinteze kolagena i elastina tretirane zone kože radiotalasnim snopom. RTL ne umanjuje samo poštojeće bore već sprečava nastanak novih bora i pokazao se kao idealan za lifting zone oko očiju. RTL tretman je apsolutno bezopasan, bezbolan i ne zahteva ni jednu formu anestezije.

Zbog dozvoljenog pristupa regiji oko očiju, RTL se za ovu zonu i najviše preporučuje. Tretmanom se postiže resorpcija 30%-40% masnih jastučića ispod donjeg kapka, dublje bore smejalice se smanjuju, a pliće nestaju. Podiže se spoljna trećina obrva, akvlitet kože osetljive zone oko oka drastično popravlja. RTL ne umanjuje samo postojeće bore već sprečava i nastanak novih bora, koža dobija svoj sjaj, a sve skupa daje efekat liftinga tretirane zone.


FRAXEL laser

Hirurški laseri koji su se do sada koristili za podmlađivanje kože davali su zadovoljavajuće efekte ali je oporavak kože posle tretmana bio dug. Novom laserskom tehnologijom – Fraxel laserom znatno se skratio oporavak kože nakon tretmana i sveo se na blago do umereno crvenilo u trajanju 6-48 sati.

Fraxel laser kombinuje ablativnu tehniku kojom se umanjuju vidljive bore i Fraxell tehniku koja vrsi stimulaciju stvaranja novih kolagenih i elastičnih vlakana tako da koža dobija vidni lifting efekat. Kao rezultat dobija se i znatno bolji kvalitet i struktura kože što klijentu daje znatno mlađi izgled.

Broj tretmana i razmak između njih određuju godine starosti klijenta kao i sam izgled kože i obično se rade 2-5 tretmana sa najmanjim razmakom od 6 nedelja.


Fileri

Kako se bribližavamo petoj deceniji života, zbog promena vezanih za menopauzu i smanjeno lučenje hormona, koža ubrzano stari. Mimične bore oko usana i na uglovima očiju bivaju dublje i izražajnije. Ali to danas ne mora da vas brine jer poštoji široka paleta preparata za injekciono popunjavanje bora i usana tzv. filera.

Postupak je vrlo brz, bezbolan a primena make-upa i šminke moguće je nakon par sati od intervencije. Na ovaj način se vrlo uspešno tretiraju bore oko usana i na čelu, oblikuju i reoblikuju usne a mogu se popuniti i različiti defekti i ulegnuća na nosu i drugim delovima lica i tela.


Mezoterapija

Mezoterapija je originalna medicinska tehnika kojom se unose male doze preparata u kožu na odredjenu dubinu. Sprovodi se injekcionim ubodima ručno ili mezoterapijskim pištoljem, ili bez uboda pomoću aparata koji koristi UZ i elektroforezu.

U poliklinici "Nada Diva" mezoterapija se koristi za anti-age tretmane, odnosno podmlađivanje kože lica vrata i dekoltea, za tretiranje celulita i lokalizovanih masnih naslaga (lipoliza), za stimulisanje rasta kose i u terapiji akno i ožiljaka od akni.

Za anti-age proceduru kombinuju se preparati koji deluju na mikrocirkulaciju kože, regeneranti (hijaluronska kiselina, elastin, kolagen) , vitamini i oligoelementi. Tretmani daju koži svežinu, ublažavaju bore, hidriraju je i zatežu. Rade se u više seansi, 1x u 2-4 nedelje, u terapiji održavanja 1x u 3 meseca.

Za rešavanje problema celulita i lokalizovanih masnih naslaga u predelu stomaka,pojasa bedara,natkolenica,nadlaktica i podvaljka (lipoliza) koriste se mezoterapijski koktelu koji sadrze preparate koji razgradjuju masne naslage i celulit i ubrzavaju njihov metabolizam. Tretmani za celulit rade se na 2-3 nedelje a lipoliza 1x mesečno.

Mezoterapijski kokteli pripremaju se neposredno pre samog tretmana. Koriste se sterilni i visoko kvalitetni preparati.

Mezoterapijska procedu ra primenjuje se kod zdravih osoba, ne radi se pacijentima kod kojih poštoji alergijska anamneza,oboljenje krvi, dijabetes, akutne infektivne bolesti i teža somatska patologija i ne radi se tokom trudnoće i laktacije. Proceduru sprovode lekari koji su prošli posebnu obuku za izvođenje tehnike mezoterapije.